Kljub ljubiteljev solat

Osvežujoč bezgov sok

Od na dan 5. junija 2017

Sestavine:

20 večjih bezgovih cvetov
2 litra vode
2 kg sladkorja
40g  citronke
2 eko limoni
šop  melise

Priprava:

V velikem loncu zavremo vodo. Ugasnemo štedilnik. Dodamo sladkor in citronsko kislino in mešano, dokler se ne raztopita. V še toplo (ampak ne vročo) sladkano vodo dodamo šop melise (eterična olja se bolj spro0ščajo v topli vodi).

Ko se voda ohladi na sobno temperaturo, dodamo očiščene bezgove cvetove (očistimo jih previdno, da ne izgubimo preveč dragocenega cvetnega prahu – zato jih tudi ne čistimo pod vodo), narezano limoni ter pokrijemo s pokrovko. Pustimo namakati 24 – 48 ur.

 

Po končanem namakanju bezgov sok prelijemo v sterilizirane steklenice (v pečici, obrnjene navzdol, 100 stopinj, 1h) – uporabimo cedilo ter sterilno gazo. Pazimo, da steriliziramo tudi pokrovčke, saj je ta proces zelo pomemben pri shranjevanju bezgovega soka – da je steklenička čista in pa da pokrovček 100% tesni. Na tak način se ne bodo razvile bakterije in bezgov sok ne bo zavrel oz. se pokvaril.

Steklenice takoj zapremo ter ohlajene shranimo v hladilnik ali drug temen in hladen prostor.

 

Pustite sporočilo

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja