Kljub ljubiteljev solat

Cvetačna solata z ribjimi fileji in sirnim prelivom

Od na dan 23. aprila 2014

Sestavine:

1 sveža ali 450 g zamrznjene cvetače (namesto cvetače lahko uporabimo brokoli, korenje ali pastinak)

1 konzerva ribjih filejev

1 mlada čebula

1 strok česna

Preliv:

jabolčni kis Renški hram

1 dl kisle smetane

1 dl sladke smetane

3 žlice sirnega namaza

noževa konica rdeče paprike v prahu ali čilija (če želimo bolj pikantno)

noževa konica kurkume

sveže mlet poper

sol po potrebi

Priprava:

Cvetačo skuhamo tako, da jo razdelimo na rozete, operemo, stresemo v vrelo vodo in kuhamo 5 minut. Še bolje je, če zelenjavo kuhamo v pari. S tem obdržimo več okusa, pa tudi vitaminov in mineralov. Dobro je, če jo malce osolimo ali med kuhanjem dodamo mešanico suhe jušne zelenjave (brez škodljivih ojačevalcev okusa kot natrijev glutamat)

Počakamo, da se cvetača ohladi.

Mlado čebulo očistimo in narežemo na kolobarčke.

Česen olupimo in narežemo na lističe.

Ribjo konzervo odpremo (mi smo uporabili ribo rumenoplavuti tun v oljčnem olju), olje odlijemo, razen, če nam je okus olja aromatiziranega z ribo všeč.

Za preliv zmešamo kislo, sladko smetano, dodamo sirni namaz in začinimo s papriko v prahu, kurkumo, sveže mletim poprom, soljo in po potrebi še jabolčnim kisom Renški hram. Tak preliv lahko pripravimo tudi na zalogo, v hladilniku lahko stoji do 3 dni.

Cvetačo razporedimo  po krožnikih ali stresemo v skledo. Potresemo z narezano mlado čebulo, česnom in koščki rib. Prelijemo s pripravljenim prelivom in postrežemo.

Če solato pripravljamo vnaprej, jo sestavimo tik pred zdajci.

CVETAČNA-SOLATA-Z-RIBJIMI-FILEJI-IN-SIRNIM-PRELIVOM--(vmesna1)CVETAČNA-SOLATA-Z-RIBJIMI-FILEJI-IN-SIRNIM-PRELIVOM--(vmesna2)

Pustite sporočilo

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja